Tilattavissa: Sovittelujournalismin työpaja

Kuinka tehdä moniulotteisempaa journalismia erimielisyyttä tuottavista aiheista? Mistä löytää tuore kulma ja kärki jumiutuneisiin asetelmiin?
Miten parantaa uutisaiheista käytävän verkkokeskustelun laatua?

Tilauskoulutuksena toteutettavasta työpajasta saat sovittelevan vuorovaikutuksen menetelmiin perustuvia valmiuksia ja välineitä

  • uutisoida konfliktiherkistä aiheista
  • löytää näkökulmia, jotka muilta jäävät huomaamatta
  • parantaa verkkokeskustelun laatua ja journalistista käyttöarvoa omassa mediassasi

Kohderyhmä: Kaikki journalistista työtä tekevät. Työpajan voi tilata omalle toimitukselle tai esimerkiksi useamman toimituksen yhteiseksi koulutukseksi.

Ajankohta: Työpajan laajuudesta, aikatauluista, työmuodoista ja sisällöistä sovitaan tarkemmin tilaajan kanssa.

Kouluttajat: Tutkijat Laura Ahva ja Mikko Hautakangas, Tutkimuskeskus COMET, Tampereen yliopisto.

Lisätiedot: Suunnittelija Satu Seppä, satu.seppa@uta.fi / 040 190 4131

Koulutus perustuu Tampereen yliopistossa tehtyyn sovittelujournalismin tutkimushankkeeseen (Koneen Säätiö, 2016–2018) ja siinä valmistuneeseen Sovittelujournalismin käsikirjaan.

Osallistujien kommentteja sojo-työpajoista 2016–2017:

”Sovittelujournalismin ei tarvitse ratkaista kiistaa, mutta lukijat ovat valmiita maksamaan jutuista, jotka lisäävät heidän ymmärrystään asiasta. Parhaimmillaan keskustelu muuttuu hedelmällisemmäksi ja jopa sovinnollisemmaksi.”
– Toimittaja, Aamulehti

”Meidänhän on pakko tehdä verkkomoderointia joka tapauksessa. Läsnäolon laatua voi saman tien lisätä. Joskus se keskustelu on journalistisesti arvokkaampaa kuin se alkuperäinen uutinen.”
– Toimittaja, Svenska YLE

”Antaa uskoa, kun näitä keskusteluja käydään ja työpajoja pidetään. Kysehän on vaan hyvästä journalismista. Ei mistään rauhankyyhkytouhusta.”
– Toimittaja, Satakunnan Kansa

”Journalistit ovat menettäneet uskottavuuttaan juuttumalla skuuppeihin ja klikkeihin, jotka syntyvät ristiriidoista. Nopeasti leviävän tiedon ja myös väärän tiedon maailmassa ne ristiriidat sitten herkästi edelleen kärjistyvät. Sovittelujournalismi pohtii, kuinka tehdä laadukasta uutistyötä, joka rakentaa eikä vain revi lisää vastakkainasetteluja.”
– Toimittaja, Maaseudun Tulevaisuus

”Kun kuulin, mitä sovittelujournalismi voisi olla, tajusin heti, että tämähän on se, mitä olen halunnut tehdä.”
– Toimittaja, Sovittelujournalistien yhdistys