Tulossa syksyllä 2018: Kieli ja kirjallisuus luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ytimessä (15 op)

Kieli ja kirjallisuus luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ytimessä (15 op) on suunnattu perusopetuksessa ja toisella asteella työskenteleville luokan- ja aineenopettajille. Koulutus tarjoaa valmiuksia lukemisen ja kirjoittamisen perustaitojen opettamiseen sekä harjoittelun tukemiseen ja ohjaamiseen, 3. vuosiluokasta aina ammatilliseen koulutukseen ja lukioon saakka.  Koulutuksessa tiedonalakohtainen sisältötieto valjastetaan luku- ja kirjoitustaidon pedagogiikan käyttöön: vuorovaikutustilanteisiin, oppimisympäristöihin ja työvälineisiin, joiden piirissä oppilaat lukevat ja kirjoittavat nyt ja tulevaisuudessa.

Kurssiin sisältyy 9 lähipäivää, joista yksi syksyllä 2018 ja loput vuonna 2019.

Koulutuksen ilmoittautumislomake julkaistaan tällä sivulla 31.8.

Lisätietoja: Kirsi Sandberg, kirsi.sandberg(at)uta.fi ja Taina Pitkänen, taina.pitkanen@staff.uta.fi

Kieli ja kirjallisuus luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ytimessä

Keskeiset tavoitteet

• Lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot sosiokulttuurisen vuorovaikutuksen perustana
  • Ymmärtävä lukeminen ja tuottava kirjoittaminen suunnitelmallisena ja strategisena toimintana
  • Lukemisen ja kirjoittamisen jatkumo yli koulutuksen nivelvaiheiden

Koulutus toteutetaan Tampereen yliopiston Viestintätieteiden tiedekunnan (COMS) ja Kasvatustieteiden tiedekunnan (EDU) yhteistyönä: pääkouluttajina toimivat väitöskirjatutkija Kirsi Sandberg (COMS) ja dosentti, yliopistolehtori Kaisu Rättyä (EDU). Koulutus nivoutuu tiedekunnissa meneillään olevaan tutkimukseen, mikä näkyy mm. työelämän tekstitaitojen ja S2-näkökulman sisältymisessä keskeisiin koulutusosioihin.

Kurssiin sisältyy 9 lähipäivää, joista ensimmäinen marraskuussa 2018 ja loput vuonna 2019. Koulutuksen lähiopetus järjestetään Tampereella; opinnot on kuitenkin huomattavilta osin mahdollista suorittaa myös etäopintoina. Opetushallituksen tukema koulutus on osallistujalle maksutonta, mutta matka-, majoitus- ja sijaisjärjestelyistään osallistuja vastaa itse.

Koulutusosiot

Johdanto (3 op)
Johdanto-osiossa esitellään koulutuksen pääteemat ja tarkastellaan keskeisiä käsitteitä: lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot; lukemisen ja kirjoittamisen taitojen jatkumo; ikäkauden ja yksilöllisyyden huomioiminen; kielitieto ja kielitietoisuus lukemisen ja kirjoittamisen tukena; tavoitteellinen kirjallisuuskasvatus. Kouluttajat Kirsi Sandberg ja Maija Surakka sekä asiantuntijapuheenvuoroja.

Luku- ja kirjoitustaidon kolme kehää: yksilön osaamisesta vaihteleviin vuorovaikutustilanteisiin (6 op)
Osio koostuu kaikille osallistujille yhteisestä (4 op) ja luokka-asteittain eriytetystä (2 op) osasta. Yhteisessä osassa painotus on kielitietoisessa lukemisen ja kirjoittamisen strategioiden opettamisessa ja tukemisessa. Luokka-asteittain eriytetyssä osassa työskennellään opetussuunnitelmien parissa ja rakennetaan työkaluja formatiivisen arvioinnin toteuttamiseen ja kehittämiseen. Kouluttajat Kaisu Rättyä ja Kirsi Sandberg.

Valinnaiset osiot rakentuvat seuraavien teemojen ympärille (2 op:n laajuisia; yhteensä 6 op/osallistuja)

• Sanaston merkitys (erit. S2-opppijoilla)
  • Tekstitaitoja tukeva kielitiedon opettaminen
  • Kouluikäisen kieli